Att skaffa katt

Att skaffa katt innebär ansvar och det finns mycket att tänka på och gå igenom både innan kattköpet och när man väl bestämt sig.

En katt lever länge, medellivslängden är 14 år men en katt kan bli upp mot 20 år gammal. Man måste vara redo och medveten om detta och känna att man har möjlighet att ta hand om en katt under hela den tiden. Dessutom är det viktigt att tänka på det ekonomiska, om man har råd att ha en katt. En katt kostar inte bara att köpa, man behöver köpa nya saker under hela kattens livstid. Några av de saker som ska inhandlas är mat, kattsand, leksaker och eventuellt veterinärvård och försäkringar. Ska katten kastreras kostar det också och det är dyrare med en honkatt.

Även om en katt är ett självständigt djur behöver den sin ägare och vill inte alltid bli lämnad ensam. De har lätt att hitta på saker själva men inte hur länge som helst. Katter är sällskapliga djur, framför allt de katter som är innekatter för de kan må dåligt utan sällskap. Det är viktigt att fundera på om man har tid för sin katt, att man inte jobbar för mycket eller sällan är hemma. Det finns en lag som säger att en katt ska ha tillsyn minst två gånger per dag. Alla katter är i behov av människans tid och sällskap.

Planerar man att åka på semester måste man alltid ha någon som kan ta hand om katten. Antingen en person som kan ta hand om katten där den bor, till exempel om katten är en innekatt, eller en person som har möjlighet att ha katten hos sig.

När man är och tittar på katter är det viktigt att det känns rätt. Även om de allra flesta är söta måste det kännas bra. Det kan handla om pälsvård, är man redo att ha en katt som är långhårig och fäller en massa hår. Dessutom måste en sådan päls tas hand om, till exempel som att borstas.

Är man allergisk mot katt är det väldigt viktigt att man tänker igenom sitt kattköp. Är man allergiskt är det bäst att undvika katter så gott som det går eftersom det kan dra igång allergin rejält. Människan har en större risk att bli allergiska mot katter än mot till exempel hundar och kattallergin är för många lite kraftigare än hundallergin. Egentligen finns det ingen kattras som är helt allergivänlig, men eftersom allergin är individuell hos människor kan det finns vissa raser som passar bättre. Sibirisk katt, ragdoll och rex är några av de raser som anses vara mindre allergiframkallande än andra. För att undersöka om det finns raser som man är mindre allergisk mot kan man testa sig fram genom att träffa olika raser på vissa raskattföreningar. Dock, känns allergin jobbig med en katt i närheten är troligtvis det bästa att inte skaffa en katt.